Ankara Caddesi’nde TARİHİ DÖNÜŞÜM

İzmit’in tarihi caddelerinden olan eski Ankara Caddesindeki yapıların kaderine terkedilmesiyle harabeye dönmüştü. Cadde tramvay ile birlikte yeniden canlandı ve dönüşüm yaşadı

Kentimizin tarihi yerlerinden biri olan eski ismi Ankara Caddesi yeni ismi ise Şahabettin Bilgisu Caddesi kentin geçmişini görebileceğimiz bir cadde. 1900’lü yıllarda çok önemli dükkanlarla birlikte ticaret merkezine haline gelen cadde kentin gelişimi için büyük bir artıydı.

Demiryolu ve liman taşımacılığı ile birlikte zengin tüccarların yatırımlarıyla gelişen cadde önemli bir nokta haline gelmişti. Genellikle limandan gelen ürünlerin depolandığı yapılar yapılmıştı. Yapılar genellikle, ahşap, tuğla ve taştan yapılırken hep iki kat olarak inşa edilmişti. Yapılar kentin eski tarihi kalıntılarını ileriye taşıması için önem teşkil ediyordu.

YAPILAR HARABEYE DÖNDÜ

Tescillenen yapıların korunması ve sürekli olarak onarılması gerekiyordu. Fakat 1950’li yıllarda cadde ile körfez arasına yapılan D-100 karayolunun gelmesiyle yapılar adeta çürümeye yüz tuttu. Karayolunun yapılması ile deniz ile bağlantısı kesilen cadde işlevini de yitirmeye başladı. Körfez’e doğru dolgularla doldurulan alanlar ile birlikte limanla tamamen ilişkisi kopan cadde daha sonra yavaş yavaş tarihi dokusunu kaybetmeye başladı.

Caddenin Körfez’e bakan güney tarafına inşa edilen yüksek katlı binalarla birlikte yıkılan yapılar oldu. Daha sonra Ankara Caddesi olan caddenin ismi Şahabettin Bilgisu Caddesi olarak değiştirildi. Büyük binaların arasında kaybolan yapılardan günümüze yaklaşık 10 bina kaldı. Kentin yanlış planlaması ve ilgisiz bırakılan yapılar tamamen kaderine terk terk edildi.

CADDE CANLANMAYA BAŞLADI

Kentin önemli tarihi bölgelerinden olan caddeden arda kalan yapılar son yıllarda restore edilmeye başlandı. Adeta harabelere dönen yapıların yeniden yapılandırılmaya ve onarılmaya başlandı. Kentten kopuk bir halde olan caddenin kente yeniden kazandırılması gerekiyordu. Buna ön ayak olan kente yapılan Tramvay oldu. Caddenin tam ortasından geçen tramvay 2017’de hizmete girdi. Hizmete giren tramvayla birlikte caddeye yeni bir boyut geldi ve canlanmaya başladı.

KENTE KAZANDIRILDI

Yapılar onarılırken tarihi dokusuna zarar verilmeden harabeye dönen yapıların yerine yeme-içme işletmeleri açıldı. Tarihi mekanların yerine kafe ve restoranların açılması ile cadde hareketlendi. Caddenin kazanılması adına bu gelişmelerin yaşanması olumlu oldu. Yeni bir havaya giren caddedeki kafelere gençlerin ilgisi de yüksek durumda. Kente kazandırılan tarihi mekanlarla birlikte dönüşüm geçiren cadde artık kentin en işlek noktalarından biri oldu.

#

15 Eki 2020 - 14:39 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sizin Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sizin Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sizin Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sizin Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket 2024 31 Mart ta Yapılacak Yerel Seçimlerde Hangi Siyasi Parti nin Belediye Başkan Adayına Oy Vereceksiniz
Tüm anketler