Çınarlı MTAL üretime ara vermiyor

Covid- 19 sonrasında ilimizdeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini harekete geçiren İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik’in talimatları ile Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi dezenfektan üretirken, Çınarlı Kimya markası patentini de aldıl

Derince İlçesinde faaliyet gösteren Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Covid-19 sürecinin ardından dezenfektan başta olmak üzere, kolonya, yüzey temizleyicileri ve şimdide ıslak mendil üretimine başlıyorlar. İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik’in Covid-19 pandemi sürecinin ardından talimatları doğrultusunda ilimizdeki meslek liselerimizde dezenfektan, yüzey temizleyici, kolonya, maske üretilirken, şimdi de tek kullanımlık kolonyalı mendil üretimine başlanacak. Okul yönetimi, “Çınarlı Kimya” markası ile de patentini aldılar.

Günde 5 ton kapasite

"Çınarlı Kimya" markasıyla temizlik malzemeleri üreten Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi Bölümü üretim atölyesinde dezenfeksiyon yapılabilmesi için geliştirilen ürünler yoğun talep görüyor. Derine Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, virüs nedeniyle eğitime ara verse de korona virüsle mücadele kapsamında antibakteriyel dezenfektan üretimini sürdürüyor. Toplamda 568 öğrencisi bulunan okulun corona virüsle mücadele kapsamında kurumların antibakteriyel dezenfektan ihtiyacını karşılamaya çalışan okul, günde 5 ton üretim kapasitesine sahip.

Çelik teşvik ediyor

Okul Müdürü Selman Utkan , “Bakanlığımızın teşviki ve isteğiyle, İl Milli Eğitim Müdürümüz Fehmi Rasim Çelik önderliğinde ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri ile maske ve dezenfektan üretmeye başladık. Şu an yoğun bir talep var. Hem ilimizde hem de Sakarya, Düzce, Bilecik gibi illerden yoğun talep var. Bugüne kadar yaklaşık 20 ton civarında dezenfektan ve 200 bin adet maske üretimini gerçekleştirdiklerini, okulların hijyen solüsyonu ihtiyaçlarını karşılamak için dezenfektan üretimi yapıldığını, söz konusu dezenfektanların bakteri, mantar, virüs gibi pek çok zararlı organizmaya karşı etkili olduğunu ve sağlık açısından da hiçbir sakıncası bulunmadığını belirtti.

Üretimde sınır yok

Bu konuda Teknik Müdür Yardımcısı Öztürk Onursal’da bir kimya öğretmeni olarak bakanlığımızın teşviki ile üretime geçiyor olmaktan büyük heyecan duyduklarını her türlü özveriyi göstererek bu pandemi sürecinde şehrimize çevresine hijyen ortamı sağlama konusunda katkı sunmak istediklerini ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kendilerinden dezenfektan üretilmeleri istendiğini söyleyen Kimya Öğretmeni Ali Rıza Vural, “Bakanlığımız özellikle okullarda, hijyene çok önem veriyor. Biz de Bakanlık tarafından bize gönderilen formülasyon bağlamında, alkol bazlı el dezenfektanı ve hypo bazlı yüzey dezenfektanı üretiyoruz. Ayrıca 80 derecelik kolonya üretimini de gerçekleştirdik. Gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Bu ürünlerin dışında 10 gün içerisinde sıvı sabun, köpüklü sabun, bulaşık sabunu ve talep edilen diğer ürünlerinde üretimine geçeceğini ifade etti.

Kimya Öğretmeni Cem Çatalkaya ise, üretime dair ticari kaygı taşımadıklarını dolayısıyla formülasyon neyi emrediyorsa onu sağlamaya çalıştıklarını, üretime geçtiğimiz 3 ay içerisinde yaklaşık 20 ton dezenfektan ve 1 ton kolonya üretimini gerçekleştirdiklerini ifade ederek yerelde şehrimize genel olarak ise çevre illerimizin kamu kurum ve kuruluşlarının her türlü dezenfektan taleplerini karşılayacak üretim atölyemiz ekipman ve donanımı itibari ile hazır olduklarını ifade etti.

Kimya Öğretmenlerimize üretim teknik altyapısını, donanımı, ekipman tedarik etmede ve pratik bir çalışma ortamı sağlama konusunda yardımcı olduğunu söyleyen Teknisyen Mustafa Ertan, Çınarlı Kimya markası adı altında üretilen dezenfektan ürünlerinin çevrede çok beğeni alırken, Kimya Bölüm 11 AMP/ K sınıfından Aslı Tetik ise hem eğitim gördüklerini hem de üretime katkı sağlamaktan mutlu olduklarını belirtti. Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretimi yapılan bazı ürünlerin litre fiyatları ise şöyle; 5 lt yüzey temizleyicisi 140 TL, 1 lt el dezenfektanı 35 TL ve 1 lt kolonya 45 TL’ye satılıyor.

#

12 Haz 2020 - 21:48 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sizin Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sizin Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sizin Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sizin Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket 2024 31 Mart ta Yapılacak Yerel Seçimlerde Hangi Siyasi Parti nin Belediye Başkan Adayına Oy Vereceksiniz
Tüm anketler